zondag 17 augustus 2014

Tips om te sparen

Laatst vertelde ik over onze buffer, die inmiddels flink gegroeid is doordat we zijn gestopt met consumeren, maar gewoon kopen wat wij belangrijk vinden en echt nodig hebben.

Een buffer is altijd handig. Als je koelkast kapot gaat, kun je een nieuwe kopen. Als je kind gaat studeren, wil je daar misschien ook aan bijdragen. Als je huisdier ziek wordt, wil je de dierenarts kunnen betalen. Allemaal dingen waarvoor je eigenlijk geld opzij moet zetten, maar hoe dan?!

* Om te kunnen sparen kun je het beste beginnen met besparen. Kijk naar je vaste lasten, je verzekeringen etc. kan er iets goedkoper? Stap dan over. Alles wat het scheelt zet je op de spaarrekening.

* Kijk dan naar je variabele lasten. Gaat er elke maand toch wel veel geld uit door een kopje koffie onderweg? Beperk dit dan, neem je eigen heerlijke koffie mee en geniet net zoveel. Ook nu geldt weer; het bedrag dat het scheelt kan op de spaarrekening.

* Kun je niet meer besparen? Maar ook nog niet sparen? Kijk dan of je extra geld kunt verdienen. Je kunt naar je baas stappen en om loonsverhoging vragen (wie niet waagt….) en je kunt altijd een extraatje verdienen met de spaarprogramma's zoals Euroclix, Moneymiljonair etc. Ben je goed in schrijven of heb je een hobby? Begin een blog en verdien iets aan de advertenties. Biedt jezelf aan als oppas of huishoudelijk hulp. Alle extra verdiensten kunnen op de spaarrekening. (Let er wel op dat je de extra verdiensten opgeeft aan de belastingdienst.)

* Zodra je salaris binnenkomt, schrijf je gelijk iets over naar de spaarrekening. Kijk niet wat je aan het eind van de maand overhoud, maar probeer juist met minder te doen. Terugboeken kan altijd nog, maar de uitdaging is natuurlijk om dat niet te doen!

* Je kunt ook elke maand een vast bedrag over laten schrijven naar je spaarrekening. Dan moet je er wel zeker van zijn dat je dat bedrag elke maand kunt missen. Let ook vooral op de rente die je ontvangt en kijk regelmatig of dit niet wat hoger kan bij een andere bank, zo laat je geen geld liggen!

Hoe zorg jij dat je spaarrekening groeit?

7 opmerkingen:

 1. wij storten alle inkomsten eerst door naar de spaarrekening. dit omdat man 4wekelijks loon krijgt, en een wisselend bedrag, ik krijg 3, straks 4 wisselende bedragen per maand. om overzicht te houden gaat alles naar de spaarrekening. 1e van de maand gaat er een maandbedrag naar de betaalrekening voor vaste lasten, tanken, boodschappen en overig. alles wat er boven het maandbedrag binnenkomt, blijft dus gespaard :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik stort automatisch wat na binnenkomst van mijn salaris en verdeel verder de extra inkomsten over spaarrekeningen. Normaal 30/30/30 over buffer, verbouwing en hypotheek, maar nu even 70/10/10/10, over vakantie en dan hetzelfde rijtje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb een maandbegroting en stort alles wat daarboven zit naar de spaarrekening. Zodra ik merk in te lopen op ons boodschappenbudget, gaat ook dat extra bedrag naar de spaar, i.p.v meer uit te geven in de week er op.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij gebruiken hetzelfde systeem als dertiger.
  Zodra het salaris binnenkomt direct naar de spaarrekening.
  Eerste van de maand een vast bedrag naar de betaalrekening.
  Alle extra inkomsten zoals verkoop mp gaat ook direct naar de spaarrekinging.
  Dan hebben we ook ieder nog een eigen spaarrekening.
  Bij de kinderen gaat er iedere maand 25,- op + de kinderbijslag.
  Op die van mijn man en mij 50,00.
  Met deze rekeningen kunnen we ieder ons eigen ding doen betreft hobby's en dergelijke.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ook ik maak in het begin van de maand een vast bedrag over naar mijn spaarrekening omdat ik niet veel verdien is dit maar een klein bedrag maar he elke euro is er een, ook wat ik bespaar met bij bijvoorbeeld energie en wat ik daardoor minder betaal aan voorschot gaat naar de spaar net als een abonnement wat ik stopzette, dat geld was ik toch al kwijt dus dat mis ik niet echt, verder alles wat ik minder uitgeef aan boodschappen of andere aankopen die in de aanbieding zijn ook dat verschil gaat naar de spaarrekening en al die kleine bedragen lopen ongemerkt toch op.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een automatische spaar-opdracht aan het begin van de maand en aan het eind van de maand kijken we wat we eventueel nog extra kunnen sparen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Elke 23e van de maand gaat er automatisch een bedrag naar mijn spaarrekening. Ik heb er 3. Op 2 ervan wordt iets gestort. De 3e is "vol". Wanneer ik van nutsbedrijven, bel.dienst of verzekeraar geld terug krijg, gaat dat direct naar mijn spaarrekening. Wanneer mijn salaris binnenkomt en er staat nog geld op de lopende rekening, gaat ook dat bedrag naar mijn spaar. Of het nu 5 euro of 100 euro is, naar de spaar ermee. Ik ben nu ook met mijn boodschappenbudget bezig. Ik heb al 50 per maand daar op ingeteerd en ben nu met de volgende 50 bezig. Ongemerkt spaar je zo tot een fijn bedrag.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen