dinsdag 10 juni 2014

Een week lang zonder plastic….


Van maandag 9 t/m zondag 15 Juni is het zero plastic week.
Een week waarin veel mensen proberen om een week lang zonder plastic te doen. Op facebook kun je je aanmelden om mee te doen; Facebook link

Het tv programma kassa groen besteedt deze week ook aandacht aan plastic. Dinsdag, woensdag en donderdag zijn er speciale uitzendingen over plastic (te zien om 19.25u op nederland 2) Er wordt vooral onderzocht wat er gebeurd met al het plastic afval dat wordt weggegooid. 

Op vrijdag wordt de documentaire "Bag it" uitgezonden (te zien om 18.50u. op nederland 2) Een documentaire over de man Jeb berrier die besluit te onderzoeken hoeveel plastic er eigenlijk gebruikt wordt. 

Ik ga zelf de hele week ook goed opletten, maar ik vrees dat ik niet helemaal mijn boodschappen kan doen zonder plastic verpakkingen. Je kunt zelf ook kleine dingen doen om de enorm plastic afvalberg te verminderen;
* Neem een eigen tas mee als je gaat winkelen, dan kun je de plastic tasjes weigeren.
* Neem in de supermarkt je groenten los mee, bananen hoeven bijvoorbeeld echt niet in zo'n plastic zakje! 
* Koop geen afvalzakken, maar gebruik de plastic tasjes die je toch al hebt liggen.
* Raap ook eens wat zwerfafval op. Als we allemaal regelmatig iets van de grond oppakken, dan zou dat al stukken beter zijn voor het milieu, ik denk altijd maar… alle beetjes helpen. 
* Dit betekend dus ook dat je je eigen afval meeneemt als je naar het strand, bos of park gaat. Gooi het netjes weg en laat het niet in de natuur slingeren.

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer tips en tricks om minder plastic te gebruiken, heb jij nog een goede tip? 

3 opmerkingen:

 1. Soms als ik mijn eigen tas ben vergeten, pak ik een doos in de supermarkt! Dat gaat ook prima, en zo vermijd ik plastic.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In België krijg je in de supermarkt sowieso geen (gratis) zakjes meer. Voor de rest geef je goede tips. De meeste doe ik al. Eigenlijk kost dat allemaal niet zoveel moeite, en toch maakt het een groot verschil als we allemaal wat bewuster met afval omgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is wel een dillemma want in een aantal gevallen is plastic de milieuvriendelijkste optie mits je het via de goede kanalen afvoert. Glas vraagt veel meer energie om te maken en bij transport omdat het veel zwaarder is. Daarom is a.h. Bv overgestapt op een plastic fles voor de olijfolie en lip.ton op plastic piramide zakjes. Hoe onlogisch dat in eerste instantie ook lijkt.

   Verwijderen