zondag 23 december 2012

Consumindermoe?!

Sinds een maand ben ik weer begonnen met een vaste baan, dit betekende voor ons in ieder geval een vast inkomen van mijn kant voor de huishoudpot. Hoewel mijn grote droom toch in mijn eigen zaak zit, was het tijd om eventjes aan ons gezin te denken. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad, ik geniet van het werk en geniet nog meer van onze kleine man als ik samen met hem thuis ben.

Met mij eigen zaak is het soms wel wat moeilijk te plannen, daarom kwam het afgelopen week een aantal keer voor dat de wekker s'ochtends alweer ging na amper 6 uurtjes slaap. Maar, gelukkig was dat alleen maar deze week en gaat het meestal prima.

Ik ben mijn baan (bij een andere werkgever!) verloren eind 2010. (Althans, ik heb hem zelf opgezegd, maar als je weggepest wordt als je ziek wordt, dan is het echt niet leuk om nog naar je werk te gaan; blok in je maag, nachtenlang wakker liggen en noem maar op, het was geen prettige tijd) Eind 2010/ begin 2011 besloot ik dus om voor mijn droom te gaan en voor mijzelf te beginnen, door mijn zwangerschap liep het aantal cliënten weer terug, en momenteel gaat het weer erg goed. Toch miste ik een vast inkomen, helemaal toen onze kleine man er was, het is gewoon heel fijn om precies te weten wat je minimaal binnen haalt in een maand.

Vanaf eind 2010 zijn wij dus (noodgedwongen) begonnen met besparen, later werd het iets minder gedwongen, maar we waren er aan gewend, dus we gingen gewoon door. Dit heeft betekend dat we onze spaarrekening soms moesten aanspreken, maar we hem ook altijd weer konden aanvullen, waardoor er eigenlijk op dit moment net zoveel opstaat als eind 2010, daar ben ik erg trots op!

Inmiddels heb ik het idee dat het geld binnenstroomt. Met mijn extra baan en eigen zaak heb ik een leuk inkomen, nog steeds niet geweldig hoor, ik werk 2 dagen in de week en verdien daar een paar honderd euro mee, maar dat vind ik nog altijd prima! Toch merk ik dat we sinds mijn extra baan iets losser zijn geworden. We gaan iets vaker uit eten, verwennen de mensen die ons al die tijd hebben bijgestaan en afgelopen vrijdag zat ik op de site van Wehkamp en bestelde ik zomaar voor ruim €80,- Ik moet eerlijk zeggen dat ik het wel even heerlijk vond om te doen! Kleding voor onze kleine man en zelfs nog wat speelgoed (heeft hij echt niet nodig!) maar we kunnen weer even vooruit.

Het consuminderen zit er goed in. Vaste lasten naar beneden krijgen? Verzekeringen vergelijken? Boodschappen doen voor €30,- per week? Wij draaiden onze handen er niet meer voor om, maar nu zijn we even iets losser en ook dat vinden we prima. Binnenkort gaan we weer door zoals "normaal" ;-) want we kunnen eigenlijk niet anders meer ;-)

Heb jij weleens zo'n periode gehad?! En ben je daarna blijven consuminderen?


6 opmerkingen:

 1. Dat is toch prima!
  Het is juist fijn dat je de mogelijkheid hebt om die keuze te maken.
  Toch begrijp ik je wel een beetje,soms ga je je schuldig voelen als je toch wat meer uit geeft dan eigenlijk nodig is.
  Geniet er maar van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, soms is er dat schuldgevoel! Stom hè?!

   We genieten er ook van hoor :-)

   Verwijderen
 2. Heerlijk toch om de touwtjes even te laten vieren? Dat maakt het leven toch juist verrassend en leuk? Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier ook hoor, soms ben ik het zuinig zijn echt even zat. En soms heb ik gewoon nieuwe schoenen nodig, of vind ik het leuk om de kindjes een keer in het echt nieuw te steken en dan doe ik dat gewoon. Idem met eten, ik let echt op prijzen en aanbiedingen maar besparen erop als het niet moet, doe ik niet. Dat compenseer ik wel weer met andere dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat goed dat er ook herkenning is :-) Dat geeft me toch wel vertrouwen dat we over een tijdje weer lekker verder gaan zoals we leefden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat ik in december niet de meest geweldige bespaarder ben, maar dan mag het ook. Toch ben ik met het huishoudpotje binnen budget gebleven (met zelfs de kerstboodschappen erbij, maar hier dan ook geen tig-gangen-diner) en voor de cadeautjes onder de boom was gespaard, maar uiteindelijk onder de streep toch net iets te veel van alles uitgegeven, maar het kan ... In januari de touwtjes weer superstrak :-)

  BeantwoordenVerwijderen