Budget recepten


Paprika/ tomatensoep:

Nodig voor een grote pan soep (min. 4 personen)

2 uien
2 teentjes knoflook
1 paprika
2 blikken gepelde tomaten in stukjes
bouillonblokje
paprikapoeder
chilipoeder

Doen;
- Maak de uien en knoflook schoon en fruit ze even aan.
- Snijd de paprika in stukken en doe deze erbij in de pan.
- Voeg daarna de 2 blikken gepelde tomaten toe.
- Laat alles even rustig aanfruiten en zacht worden.
- Voeg 1 liter water en een bouillonblokje toe en laat de soep zo'n 20 minuten zachtjes koken.
- Pureer de soep (bijvoorbeeld met de staafmixer) en breng op smaak met paprikapoeder (ik heb een zakje van de Toko, die is veel goedkoper dan die kleine busjes bij de supermarkt)  en chilipoeder (of een rood pepertje)

Eet smakelijk!

Je kunt hier natuurlijk allerlei groenten aan toevoegen... courgettes, prei etc. En heb je twee paprika's liggen, dan doe je er ze gewoon allebei bij... net zo makkelijk!


Onze super makkelijke uiensoep:

Uiensoep is altijd lekker vind ik, wij eten het regelmatig en dit recept is ook nog eens super makkelijk. Snel te maken en altijd heerlijk!


 snijd 5 grote uien in ringen
- bak ze in de boter of olie glazig
- voeg 2 eetlepels bloem toe en laat dit even goed meebakken
- voeg ruim 1 liter water toe en 2 bouillonblokjes
- laat de soep 20 minuten doorkoken en voeg dan peper en zout naar smaak toe (ik voeg meestal alleen peper toe, omdat de bouillon al zout is)

Klaar! 

Je kunt er natuurlijk vanalles bij eten; bijvoorbeeld een broodje met kaas (even onder de grill) of een tosti.


Westernhap:

Nu het weer kouder wordt, heb ik zin in stamppotten en echte winterse kost, ik heb een heel lekker recept, dat vroeger bij ons thuis al favoriet was. Daarnaast was het het favoriete maaltje van iemand die ons nader staat en er helaas niet meer is, altijd wordt er even aan hem gedacht als de Westernhap op tafel staat.
Ik hoop dat een aantal van jullie enthousiast worden en het misschien wel zelf gaan maken, laat mij weten wat je ervan vond, dat zou ik hartstikke leuk vinden.

Nodig voor 4 personen;
1 kg. Aardappels
2 grote uien
1 (magere) rookworst
1 groot blik witte bonen in tomatensaus
Ketjap manis
Zout naar smaak
boter of olie om in te bakken
(zelfgemaakte appelmoes met veel kaneel is er heerlijk bij!)

Schil de aardappels en kook ze 10 minuten in water met zout. Laat ze afkoelen en snijd in grove stukken.

Pel en snipper ondertussen de uien en fruit ze in boter of olie.

Bak de aardappels in een grote koekenpan in (het liefst) boter bruin en knapperig, doe ze over in een ruime pan en voeg de witte bonen, de gebakken uien en de rookworst (die je eerst goed moet opwarmen, zie verpakking) toe en warm goed door.

Voeg naar smaak ketjap toe.

Zoals gezegd, heerlijk met zelfgemaakte appelmoes met veel kaneel.

Een heerlijk rustiek wintergerecht, Eet Smakelijk!!

Zuurkoolschotel:


Nodig;

- 2 el olijfolie (om te bakken, dus zonnebloemolie of boter werkt natuurlijk ook)
- 1 teen knoflook, geperst
- 2 rode uien in halve ringen (ik doe altijd witte uien, want die heb k altijd liggen)
- 1 bak aardappelpuree met boter, 450 Gr. (ik maak de puree altijd even zelf, met een beetje kookvocht stampen, is ook nog gezonder)
- 1 pak zuurkool (500 gram) 
- 3 tl. Karwijzaad (heb ik niet in huis, dus ik doe er altijd Italiaanse gedroogde kruiden in, ook heerlijk!)
- 150 Gr. Katenspek (of ontbijtspek, spekblokjes etc.) 
- ovenschaal 20x30 cm ingevet

Even doen;
Verwarm de oven op 180 graden, verhit de olie in de koekenpan en fruit de knoflook 1 min. Voeg de uien toe en bak 4 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om en verdeel ondertussen de aardappelpuree over de ovenschaal.

Neem de pan van het vuur en voeg de zuurkool en karwijzaad/kruiden toe. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel het mengsel over de aardappelpuree en leg de plakjes spek erop. Bak ca. 25 min. in de oven.

Je kunt hier heel veel mee variëren. Vorige keer deed ik er wat champignons bij, en gisteren een paar cherrytomaatjes die nog over waren. Ideaal! 

Eet smakelijk, mocht je deze overschotel gaan maken, laat me even weten wat je ervan vond!

4 opmerkingen:

  1. Dank voor dit lekkere recept, volgende week meteen uitproberen!

    Eenvoudig goedkoop en geen onnodige poespas.

    Dank voor het delen!

    Veel Liefs,
    Ruby

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je voor het delen van je recepten.

    Je westernhap klinkt veelbelovend!
    Niet een combinatie waar ik snel op gekomen zou zijn, maar ik ben erg benieuwd!

    Enneh, die uiensoep ken ik. Heerlijk met een dakje van oud brood met een beetje kaas.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben nu voor de tweede keer die westernhap aan het maken! Erg lekker, terwijl we helemaal niet dol zijn op witte bonen in tomatensaus, deze combi is prima! Ik heb er nu wel spekjes aan toegevoegd, dat zal vast lekker zijn. Bedankt voor het delen, deze houden we er zeker in!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goedenavond,

    Vandaag heb ik voor het eerst de Westernhap klaargemaakt! Ik had het al heel lang eerder hier gelezen, maar nog nooit had ik dit gerecht gemaakt.

    Ik heb heerlijk gegeten, en ik kan er nog een paar keer lekker van smullen.

    En de volgende keer maak ik er zelf homemade appelmoes met veel kaneel bij !

    Bedankt voor het delen van het recept.

    BeantwoordenVerwijderen